Harimau Malaya telah memenangi Piala Suzuki AFF; Tahniah Kementerian Belia & Sukan.

Pasukan Bola Sepak Olimpik Malaysia berjaya ke pusingan seterusnya dalam Kelayakan Sukan Olimpik; Tahniah FAM.Harimau Malaya mara lagi ke pusingan kelayakan Piala Dunia; Tahniah MSN.

Termasuklah pasukan kebangsaan memberikan tentangan hebat kepada Arsenal, Liverpool dan Chelsea; Tahniah!!!

Namun sangat sedikit ucapan tahniah ini diajukan kepada Sekolah Sukan Bukit Jalil (SSBJ) dan Sekolah Sukan Bandar Penawar (SSBP), salah satu produk Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) yang telah melatih dan mengkader 11 orang daripada keseluruhan pemain yang memenangi Piala Suzuki AFF yang lalu.

Safee Sali, Khairul Fahmi Che Mat, Nur Shahrul Idlan Talaha...

Bukan salah media, dan sangat tidak wajarlah KBS, FAM dan MSN pula dipersalahkan. KPM pun setentunya tidak sangat mengharapkan kredit tahniah menjulang diberikan kepada mereka.

Namun apalah gunanya inovasi dicipta, tetapi tidak dipromosikan?

SSBJ atau SSBP adalah sebuah sekolah yang merupakan inovasi terbaik pernah dicipta KPM. Sewajarnya ia dipromosikan supaya impaknya lebih memberikan kesan kepada negara.

Tidak salah pun kalau guru pun berfikir sebagai pegawai pemasaran. Orang putih, Brent Davies dan Linda Ellison pun menyarankan guru bertindak sebagai pegawai pemasaran.

1 komen:

Ticer Syah berkata...

buku tu ada di sekolah kami.. hehehhe..sumbangan dari ITNM.. tapi sayang.. gb simpan dalam bilik dia. takde chance nak baca.. haishh