Saya sedang menghabiskan membaca himpunan artikel di dalam buku Malaysia-Lah terbitan Gerak Budaya. Saya suka membaca tulisan artikel orang muda (seperti saya? 29 tahun!) yang berbentuk santai, tetapi bercorak new journalism. Alangkah bagusnya kalau artikel sebegitu disiarkan di dalam akhbar tempatan. Barulah jualan akhbar Melayu boleh meningkat! Ada pula salahkan orang Melayu malas membaca hanya sebab jualan akhbar merudum. Sangat tidak logik!

Lagi satu buku yang menarik perhatian saya adalah buku Rojak Fakta Malaysia terbitan ZI Publications. Separuh saya habiskan membaca buku ini semasa melepak di Kinokuniya pada petang Jumaat selepas keluar opis. Mahu sahaja membeli, tetapi biasalah... akhir bulan. Padahal bukanlah mahal sangat, RM30 sahaja. Bajet/belanjawan! :)

LAT Kampung Boy Sebuah Muzikal

Rasanya kini semua orang sudah tahu, atau sudah mahu mengetahui apa itu ITNM. Core business ITNM adalah terjemahan. Namun apa kaitannya untuk mementaskan teater di Istana Budaya? Kalau DBP itu ada juga rasionalnya mementaskan teater perdana pada setiap tahun, kerana fungsinya untuk memartabatkan bahasa dan sastera Malaysia.

LAT Kampung Boy Sebuah Muzikal boleh dikatakan diadaptasi daripada novel grafik karya Datuk Lat, Kampung Boy. ITNM pula telah menterjemahkan buku itu kepada dua bahasa (Arab dan Jerman), selain 11 bahasa lain oleh penerbit tempatan dan antarabangsa.

Pendek kata, tidak keterlaluan jika dikatakan Kampung Boy telah berperanan besar mempromosikan Malaysia di sekeliling dunia. Disebabkan itulah, bos-bos di tempat saya bekerja merasakan betapa perlunya karya ini diangkat lagi ke tempat sewajarnya supaya ia kekal "hijau" (evergreen) - malar.

Kalau orang putih boleh mengekalkan hayat Shakespeare dengan kerap mementaskan/memfilemkan Hamlet, Romeo and Juliet, dan Pride and Prejudice - kalau Harry Potter lebih terkenal selepas ia difilemkan - mengapa tidak Kampung Boy diubah ke bentuk lain, supaya buku itu dipanjangkan hayatnya lagi.

LAT Kampung Boy Sebuah Muzikal akan dipentaskan pada 16 Mac hingga 3 April 2011. Maka sekarang ini, kami-kami di ITNM tiada sehari pun yang berlalu tanpa melakukan gerak kerja pelaksanaan untuk pementasan itu. Kalau Zaiti sibuk melakukan itu ini dan berhubung dengan orang Hans Isaac (Tall Order Productions), saya pula menyiapkan itu dan ini. Afiq pun bingung itu ini selain sibuk mereka bentuk Buletin ITNM untuk Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2011. Itu belum masuk bos-bos (En. Khair & Pn. Zini) yang tak kering-kering berfikir melakukan itu dan ini.

Maka dipersilakanlah menonton nanti ya. Kami tidaklah mahu memberikan bilangan bulan dan bintang untuk teater ini, tetapi kami yakin teater ini akan berada pada kelas yang tersendiri. Lawak Harith Iskander berada di kelas tersendiri, lawak Awie pun ada kelasnya yang lain, lawak Hans Isaac pun sangat "kelas" dalam Cuci dan mana-mana filem.

p/s Tiada yang percuma di dunia ini termasuklah tiket ini ya! Sila-silakan klik Ticket2U.biz untuk membeli tiket.

0 komen: