Dalam masa sebulan ini, sudah tiga kali saya ke klinik gigi. Bukannya ada masalah gigi/sakit gigi, tetapi mahu memastikan gigi dalam keadaan baik. Mujur DBP ada klinik gigi panel. Percuma, selamat duit. Dua rawatan terawal, saya minta Dr. Ismail (di Daya Bumi) menampal gigi geraham, walaupun belum sakit (mencegah lebih baik). Pagi tadi pula, saya buat scaling gigi.

Scaling gigi bermaksud menghilangkan tartar atau karang gigi. Tidak sakit, cuma terasa ngilu kerana doktor menggunakan mesin seperti gerudi untuk mengasah/membuang karang gigi. Pada peringkat awal, karang gigi tidaklah terlalu berbahaya, tetapi sebaliknya sekiranya dibiarkan lama. Akibatnya, karang gigi akan menyebabkan radang gusi kerana toksin bakteria yang merangsang gusi secara berterusan. Kemudian, lama kelamaan gigi akan goyang dan tercabut.

Saya pun bertanya kepada Dr. Ismail, "Saya menggosok gigi tiga kali sehari, pun tetap ada. Mengapa doktor?" Antara butiran jawapannya, "Karang gigi terbentuk daripada sisa makanan yang melekat di permukaan gigi kerana tidak dibersihkan. Kemudian plak (sisa makanan) itu bercampur dengan air liur sehingga menjadi keras. Keadaan ini normal. Awak datang kembali enam bulan lagi."

Cara membersihkan karang gigi, boleh sahaja sekadar memberus gigi. Namun sekiranya sudah keras, hanya alat-alat scaller sahaja yang boleh membuangnya. Sebab itulah kita lihat dalam budaya Barat menggunakan dental floss sesudah makan untuk membersihkan celah-celah gigi yang sukar dicapai berus gigi.

5 komen:

.: mama cute :. berkata...

scaling gigi mmg penting.. rm40 kot skali buat.. hehe. untungnye DBP pree.. jeles i. kuikui.. anyway.. lebih baik kita labur duit sket daripada gigi hilang.. diganti gigi palsu pun tak sama ngan gigi ori. Hehe..

denanz berkata...

Tapi ... kalau gigi palsu ... boleh gosok sambil nyanyi ....

.: mama cute :. berkata...

lol denanz... hehehe. tamo la.. tak santek.. takut tengah makan tcabut polak.
anyway, last time bila nak pakai apa tuh.. dental floss, my mum tak bagi.. katanya nnti gigi jadi jarang? hoh? bio btol.. huhu

Anuar Manshor berkata...

Puan Mama,
Sebab itulah kami selalu pergi klinik. Jaga kesihatan...

Tuan Adnan,
Lalalaa...

Unknown berkata...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ