Malunya apabila perut berbunyi. Malunya sama seperti terkentut sehingga orang lain terdengar bunyi dan terhidu baunya. Kalau di dalam lif, malunya tidak dapat digambarkan. Saya selalu berdoa semoga tidak berlaku keadaan ini semasa di dalam lif. Sudahlah pejabat di tingkat 20.

Bagi sesetengah tempat di luar negara, perut berbunyi bukanlah keadaan yang mengaibkan. Namun tidak di negara kita. Sekiranya kita mengetahui sebab perut berbunyi, mungkin persepsi kita dapat berubah.

Perut berbunyi atau berkeroncong adalah keadaan biasa dalam proses penghadaman. Keadaan ini berlaku apabila cecair makanan yang dihadam itu bergerak ke atas atau ke bawah di dalam saluran penghadaman (baca: usus). Bunyi itu terhasil apabila otot perut mengecut dan menolak kandungan perut melalui satu injap, iaitu pilorus.

Bunyi ini biasanya akan kerap berlaku sekiranya bahan makanan tidak masuk untuk beberapa jam kemudian. Dalam istilah bahasa Inggeris, keadaan ini dikenal sebagai borborygmus.

Sekiranya perut berbunyi sehingga ada orang tergelak, katakan sahaja, "Sudah tiba masanya borborygmus ini diisikan dengan makanan." Tentu orang itu terus diam.

6 komen:

Ritah Yahaya berkata...

Nuar,

Saya pernah mengalaminya di tengah khalayak umum. Buat bodoh ja. Perkara normal bagi manusia.

Anuar Manshor berkata...

Puan Ritah,
Betul!Macamlah orang lain tidak pernah mengalaminya.

NURUL HANA (INSPIRASIHANA) berkata...

Hehe..teringat masa kat kampus UIAM dulu..masa tu dalam dewan kuliah...kat lecture room..sedang lecturer mengajar...suasana masa tu sunyi sepi..tiba2 terdengar satu bunyi kuat dari tepi saya...hehe..perut kawan saya berbunyi...kami tergelak sama2..pas tu lecturer cari sape yang gelak tadi...kami pun diam je..buat dono..tapi memang tak tahanlah nak tergelak..hehe (",)

http://inspirasihana.blogspot.com

Anuar Manshor berkata...

Kak Hana,
Dulu saya memang gelakkan, tapi lepas tahu fakta, saya sekadar senyum sahaja.

AM berkata...

perenggan pertama = berkongsi sentimen yang sama!

Unknown berkata...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ